MENY
Startsida
Bilder
Webb
  Sökning
  Surftips
  Skrivtips
  Cookies
Vädret
Vem är jag
Aktier
Spel
Länkar
Verktyg

Surftips

Hur surfar man ?
Frågan kan tyckas onödig speciellt som du redan surfar men är väl motiverad - oavsett om man är nybörjare eller har varit med ett tag. Man lär sig oftast ett eller ett fåtal sätt att surfa, skaffar sig lite bokmärken och sedan surfar man på, omedveten om att det finns fler sätt att finna det man är intresserad av.
Den här sidan och underliggande sidor, är avsedda att ge dig tips, så att du lättare kan finna information som intresserar dig.

Hoppas du har glädje av informationen.

Börja med din säkerhet
Innan man börjar surfa är det väldigt lämpligt att se till att det program man använder är inställt för maximal säkerhet. Om du inte ställt in programmet rätt riskerar du att bli bestulen på filer som finns på din dator (till exempeldokument du skrivit) och i värsta fall kan din dator sluta fungera på grund av att du råkat surfa till en hackers hemsida.

Stäng av möjligheten för ditt surfprogram att köra program som du laddar ner från nätet. Detta gäller Java, JavaScript och Active-X. I vissa fall kallas dessa för "aktivt innehåll".

Active-X är den farligaste programtypen du kan ladda ner.
Ett Active-X - program har nämnligen samma åtkomst till din dator som alla andra program du har installerat. Detta innebär att de kan komma åt alla dina filer (kan läsa dem och ändra/radera dem). De kan även skicka e-post i ditt namn och kan komma åt lösenord och annat som du har lagrat på din dator. Så om du tillåter Active-X, så kan du lika gärna ställa ut dindator på "offentlig plats" så att vem som helst kan göra vad som helst med den...

Java och JavaScript är inte riktigt lika farliga, eftersom dessa körs i en "skyddat" miljö - fast det finns buggar som hackers/krackers upptäcker som gör att de kan få mer access till din dator än vad som borde vara möjligt.

Enda sättet att vara säker är således att stänga av möjligheten för ditt surfprogram att självständigt köra program som det (du) laddar ner.

Hur hittar man?
Om du söker efter programvara mm kan http://ftp.sunet.se vara en plats (bland många) att börja med.

Det finns ett flertal olika sökmotorer. Dessa kan söka efter webbsidor som innehåller en viss text och är ett av de vanligaste sätten att finna information.

Kataloger
Det finns vidare ett antal olika kataloger över olika ämnen, där man klickar på en huvudgrupp. Därunder finns sedan undergrupper och man väljer den som stämmer bäst överens med ens intresse.

News
Usenet News är ett system med tiotusentals grupper om olika ämnesområden. Oavsettom du är intresserad av att diskutera hundar eller astronomi, så finns det en gruppför dig. Enklast är att ställa in din newsläsare mot din internetleverantörs News-server (nntp-server) och sedan välja att hämta alla grupper.
Då får du en, milt uttryckt lång, lista över samtliga grupper. Sedan är det bara att börja leta.

Notera att det är viktigt att följa gruppen ett tag innan du skriver egna inlägg. Det finns ofta grupper som behandlar likartade ämnen och folk blir arga om någon skriver sitt inlägg i fel grupp. Följ gruppen några veckor innan du själv skriver något.

Exempel på grupper är swnet.sci.ufo som diskuterarUFO-fenomen, se.prat.humor roliga historier mm, swnet.juridik juridiska diskussioner, swnet.sf med allmänna diskussioner om science fiction,samt varför inte swnet.husdjur.hundar som diskuterar allt möjligt om hundar.

Det finns ett antal svenska grupper. Använd ditt newsprogram för att finna dem. De börjar alltid med se. eller swnet.

Om du vill prova att skriva ett eget newsinlägg, bara för att testa och utan att förarga någon, är gruppen se.test mycket lämplig.


Senast uppdaterad: 2008-08-15 Mats