MENY
Startsida
Bilder
Webb
  Sökning
  Surftips
  Skrivtips
  Cookies
Vädret
Vem är jag
Aktier
Spel
Länkar
Verktyg

Skrivtips för hemsidebyggare

Hemsida vad ska man tänka på ?
Det kan tyckas enkelt att publicera information om sig, sin förening, sina intressen mm på nätet. Det är ju så enkelt, bara att skriva.

Ingenting kan vara mer felaktigt. Det gäller att tänka efter först,innan du publicerar något, vilket resultat du egentligen vill ha.

 • Besök av ett fåtal personer, som besöker din sida en gång..
 • Besök av många personer, som dessutom återkommer då och då..

  Här ska jag beskriva vad du behöver tänka på, för att din sida ska få återkommande besölkare.

  Hur börjar man
  Börja med att fundera ut vad din hemsida ska handla om.
  Ska den beskriva dina intressen?
  Ska den beskriva dem i detalj?
  Finns det redan bra sidorsom beskriver det som du tänkt berätta om?

  Prova att söka efter sådana sidor och fundera på vad du tycker är bra och dåligt med dessa.

  Gyllene regler
  Det finns tre gyllene regler, eller snarare frågor som man ska ställa sig när man har en hemsida - eller hellre - innan man gör sin hemsida:

 • Varför skulle någon vilja besöka min hemsida ?
 • Varför skulle någon vilja återkomma till min hemsida (dvs besöka den igen och kanske rentav lägga ett bokmärke till den) ?
 • Varför skulle någon rekommendera andra att besöka min hemsida ?

  Om du (eller en vän) kan besvara dessa frågor på ett positivt sätt, så är du säkert på rätt spår. Om inte - fundera över om du verkligen behöver en hemsida!

  Försök också begränsa dig till ett ämne. Ju mer du skriver om desto mer måste du hålla uppdaterat och det tar tid. Allt är roligt i början men ju längre tiden går desto mindre tid vill du ägna åt din hemsida.

  Layout
  Sidorna måste skrivas "luftigt" och vara ganska faktaspäckade. Undvik "dösnack". Det kan passa för tidningar men när man läser på skärmen vill man snabbt komma till saken. Långa utläggningar ska man således undvika.

  Skriv gärna korta stycken, vilket upplevs som mindre jobbigt att läsa.

  Undvik att specificera fonter (teckensnitt), eftersom det finns många olika program för att surfa och alla förstår inte fontval.

  Undvik att använda tabeller för att specificera sidbredd. Olika datorer presenterar sidorna olika och det är ju också tanken med HTML. Använd bara rubriker och stycke-brytningar, så kommer det att se bra ut oavsett vilket program surfaren råkar använda sig av och vilken skärmupplösning surfaren har.

  Tekniska detaljer
  Rubriken låter tråkig men rymmer en hel del tankar.

  De som surfar tröttnar på sidor som tar lång tid att ladda. Därför bör man undvika:


  • Många bilder (som ju tar lång tid att ladda)
  • Stora bilder (som också tar lång tid att ladda)
  • Ramar (frames) som innebär att flera sidor måste laddas, vilket tar tid.
  • Länka in funktioner (räknare, reklam) som som också tar tid.
   Se åtminstonde till att din sida laddas helt även om du länkar in sådana funktioner. Sidor som hänger tills reklam/räknare är laddade brukar man trycka bort och sedan så testar surfaren nästa Google träff istället.

  Dessutom bör man undvika Java, JavaScript och Active-X eftersom dessa innebär en risk för den som surfar (hackers kan exempelvis stjäla filer och förstör filer)och många har det därför avstängt och då kanske din sida inte fungerar.

  Använder du JavaScript för att gå mellan sidor (vilket ju är helt onödigt) så stänger du ute mängder av människor. Många företag filtrerar bort JavaScript mm i sina brandväggar vilket gör att en enskild anställd inte kan "slå på" stöd för JavaScript eftersom brandväggen ändå inte släpper igenom detta.

  Om du noterat jag numera använder JavaScript på mina sidor, så prova att stänga av JavaScript. Som synes så kan man fortfarande surfa runt bland mina sidor även om man inte tillåter JavaScript. Jag låter m.a.o surfaren välja om han/hon vill använda JavaScript eller inte. Internet är ju lika med valfrihet...

  Sammanfattning
  Skriv luftigt. Använd få och små bilder. Använd inte Java, JavaScript och Active-X (eller om du nödvändligtvis vill använda JavaScript - se till så sidorna fungerar även för de surfare som inte vill ta risken). Se till så sidan/orna är intressant och håll de/dem uppdaterade så de inte blir inaktuella (lättare om du koncentrerar dig på ett ämne).

  Lycka till!
  Har du några kommentarer så är du välkommen att skicka dem till mig (se länken nederst på sidan).


  Senast uppdaterad: 2008-08-15 Mats